تاریخچه
دوره زیست فناوری در کشاورزی (بیوتکنولوژی در کشاورزی) شامل مجموعه ای از علوم و فنون کشت بافت، ژنتیک مولکولی، میکروبیولوژی، بیوشیمی و مهندسی ژنتیک است. رشته بیوتکنولوژی کشاورزی با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد در سال 1384 راهاندازی و به کمک اعضا محترم گروههای باغبانی، زراعت و گیاه پزشکی به صورت زیر مجموعه گروه زراعت و اصلاح نباتات با نام گروه بیوتکنولوژی کشاورزی شروع بکار کرد. چندسال پس از راه اندازی گروه، با پیوستن نیروهای جدید هیات علمی به گروه و تجهیز نسبی آزمایشگاه در سال 1390 با اخذ مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مقطع دکتری بیوتکنولوژی کشاورزی دایر شد. با توجه به دایر بودن رشته مذکور در دانشکده علوم کشاورزی، از سال 1391 دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بیوتکنولوژی کشاورزی در پردیس بین الملل پذیرفته شد.
اعضای هیأت علمی
ردیف | نام و نام خانوادگی | رتبه علمی | پست الکترونیکی | تخصص |
1 | محمد محسن زاده گلفزانی | استادیار | بیوتکنولوژی | |
2 | حبیب الله سمیع زاده لاهیجی | استاد | hsamizadeh@guilan.ac.ir | بیوتکنولوژی |
3 | سید حسن حسنی | دانشیار | kumleh@guilan.ac.ir | بیوشیمی |
4 | محمد مهدی سوهانی | دانشیار | msohani@guilan.ac.ir | بیوتکنولوژی |
5 | رضا شیرزادیان خرم آباد | دانشیار | r. shirzadian@guilan.ac.ir | ژنتیک مولکولی |
6 | علی اعلمی | دانشیار | ali_aalami@guilan.ac.ir | ژنتیک مولکولی و مهندسی ژنتیک |
7 | محمد حسین رضادوست | استادیار | بیوتکنولوژی | |
8 | فرجاد رفیعی | استادیار | farjad.rafeie@gmail.com | ژنتیک و اصلاح نژاد دام |
آزمایشگاه بیوتکنولوژی نیز توسط اعضای هیأت علمی این گروه تجهیز شده و به فعالیتهای پژوهشی و آموزشی در مقطع تحصیلات تکمیلی میپردازد و دارای تجهیزات زیر است:
Real-Time PCR، GenePulser، پی سی آر، IEFset، Concentrator، Tissus Lyser، مینی انکوباتور، شیکر انکوباتور، سانتریفوژ یخچالدار، سانتریفوژ معمولی، اتوکلاو، هود استریل، آب مقطر گیری، ترازو و PH متر
آزمایشگاه ژنومیکس:
در این آزمایشگاه وسایل و امکاناتی مانند الکتروپورتیدر (Biorad)، ترازو mg 1/0 (Sartorius)، Tissue Lyser، مینی انکوباتور، اسپکتروفتومتر، مگنت اسپتر (Yello line)، میکروسانتریفیوژ(eppenderf)، سانتریفیوژ (LABOFUGE)، شیکر (IKA)، ست سمپلر Gilson، ست سمپلر eppender وجود دارد.
فعالیتهای پژوهشی و علمی گروه
مهم ترین طرحهای پژوهشی اجرا شده در این گروه عبارتند از:
- تجزیه ارتباط نشانگرهای مولکولی پیوسته به QTLهای بزرگ اثر از جمله Saltol و SKC1 و صفات مرتبط با تحمل به شوری در ارقام برنج
-مکانیابی QTLهای کنترل کننده مقاومت به شوری در مرحله جوانه زنی و گیاهچه ای برنج
-مکانیابی QTLهای کنترل کننده مقاومت به سرما با استفاده از نشانگرهای مولکولی در مرکبات (موسسه تحقیقات مرکبات)
-بهینه سازی مرحلهی آنزیم برای تولید چای سبز در مقیاس نیمه صنعتی (مرکز تحقیقات چای کشور(
-تجزیه ژنتیکی صفات زراعی برنج به روش دیالل
- بررسی اثرات اشعه گاما و دی متیل سولفات در واریته برنج دمسیاه،
- مقایسه عملکرد ارقام موتان برنج دمسیاه، 1380،
- جمع آوری و بررسی تنوع ژنتیکی نمونه های بادام زمینی با استفاده از نشانگرهای AFLP و مورفولوژیکی،
- شناسایی QTLهای کنترل کننده صفات مهم زراعی و کیفیت پخت و تبدیل در برنج با استفاده از نشانگرهای مولکولی (طرح مصوب پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کشور)
- ارزیابی نوع عمل ژن و وراثت پذیری صفات زراعی برنج از طریق تجزیه میانگین نسل ها (طرح مصوب دانشگاه گیلان)
- تعیین الگوی هتروتیک ژرم پلاسم برنج ایران (طرح مصوب قطب علمی برنج کشور.
- ارزیابی عمل ژن ها و برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات کمی و کیفی توتون از طریق تجزیه میانگین نسل ها
- مطالعه ا مکان تولید لاین های جدید برنج با استفاده از روش کشت بساک برنج